Den här bilden är resultatet av mergning av två foton. Du gör det hyfsat enkelt i Photoshop/arkiv/automatisera/photomerge. Du måste dock klicka på bilden för att se den i riktigt format. Bloggers mall klarar inte av att visa det breda formatet tyvärr.
Monday, April 30, 2007
Att merga två foton till en panoramabild
Upplagd av Roger Ståhl on 17:33 0 Comments
Etiketter: Photography
Nya sätt att lura hederligt folk
Först kom phishing, sen hörde vi om trojaner. Och här är ännu ett sätt att försöka lura av folk information i syfte att begå bedrägerier. I det här fallet kreditkortsnummer.
Take it easy out there...
Upplagd av Roger Ståhl on 09:11 0 Comments
Sunday, April 29, 2007
Valspanare Ståhl
Upplagd av Roger Ståhl on 22:43 0 Comments
Friday, April 27, 2007
Okej, jag vet vad ni väntar på...
Ja just det, såklart ni vill veta vilka tech-prylar som inhandlades till min fru den här gången.
Det blev faktiskt bara en enda tech-pryl och det var ett
riktigt klipp, ett par noise-reduction-lurar till min MP3-spelare.
Vi var många som dreglade efter ett par Bose, men priset ca 2500 kr var alldeles på tok för högt. På Virgin recordstore sålde dom däremot ett par testvinnande lurar från JVC för mer modesta 280 kr! Låg WAF(wife acceptance factor), men överkomligt pris. Tyvärr finns dom inte i Sverige än. Men när tidningen M3 testade dem så kostade dom motsvarande 600 kr. Så det känns ju rätt skönt. De funkade riktigt bra på planet på resan hem, jag sov som en gris. Och snarkade förmodligen helt förskräckligt.
När jag var i Seattle förra året (och lärde mig gilla modern jazz) hörde jag en låt på radion som jag bara var tvungen att skaffa. Get Em Goin´med förra Tower of Power saxofonisten Euge Groove. Jag såg skivan i en skivaffär men tänkte att den kunde jag väl skaffa väl hemkommen i Sverige. Men den var helt omöjlig att få tag i. I San Francisco hittade jag den och den spelas nu flitigt i min MP3 spelare. En solskenshistoria.
Upplagd av Roger Ståhl on 12:15 0 Comments
Summering
Efter denna intensiva omvärldsbevakning kan vi konstatera att mycket kretsar kring IP och multimedia. Web 2.0 är hur stort som helst och innehåller en mängd olika komponenter, men enkelheten och strukturen har släppt loss konsumenterna som nu har makten, med allt vad det innebär. Demokratiseringen av produktionsapparaten har bara börjat.... The long tail rules.
Vi kommer att se många nya paradigmskiften och det kommer att hända snabbt. Jättar som Microsoft, IBM och SUN får helt nya spelregler. SUN sitter på sitt trumfkort än så länge med Solaris - skalbarhetsmaskinen. Men Linux är inte att leka med.... Service 3.0 och Business Intelligence är högt upp på agendan. Vi tackar dataföreningen och de många trevliga människorna som vi träffade hos företagen i Silicon Valley och San Diego, men oxå det härliga gäng med nyfikna Trendspanare från alla de olika företagen som var våra medresenärer. Vi har en del möten inplanerade och trådar att spinna vidare på.
Upplagd av Roger Ståhl on 12:06 0 Comments
Gforce-Genesys årliga event
Efter en vecka intensiv trendspaning i Silicon Valley var det dags att transportera oss med bil till San Diego för att ta del av det senaste inom Contact Center-utvecklingen hos Genesys. En mycket intressant konferens där vi såväl lärde oss en hel del men oxå knöt viktiga kontakter. Att det handlar om IP nu gick inte att gå miste på. Det tydliga hos Genesys är just det att det är inte IP som ersättare av dagens PBX som är det häftiga, utan det är vad man kan göra mer som är grejen. Multimedia experience såklart.
Service 3.0 är det nya buzz-wordet.
Upplagd av Roger Ståhl on 11:38 0 Comments
Friday, April 20, 2007
Fredag 20 april
I dag var det Microsofts tur att få besök från oss. Vi fick träffa deras produktchef för IP-TV som är framtidens TV-teknik. Microsoft levererar softvara och användargränssnitt till TV-operatörerna och man vill skapa en standard på motsvarande sätt som man gjort i PC-världen. Gränssnittet är väldigt likt mediacenter. Man kopplar ihop alla apparater så klart, Zune ipod-utmanaren ska man oxå kunna ansluta. Man väntar på utbyggnaden av bandbredd, där USA tagit en tätposition och man gör det som Sverige pratat om länge, bygger fiber närmare hemmen och sista sträckan vdsl vilket ska vara tillräckligt. En tydlig drivkraft för ökad bandbredd således, HD-kvaliteten är det förstås man vill åt. IP TV ger fördelar för bl a annonsörer eftersom man vet vem som tittar och därmed kan personalisera reklambudskapet. Marknaden håller just nu på att "taking off" med Europa faktiskt i spetsen. Start small, move fast, think big. Framtidens TV kommer att vara on demand, inte att passa en sändningstid som vi gör idag. Man ska kunna se ett program när man själv vill. Jmf Tivo.
Upplagd av Roger Ståhl on 10:25 0 Comments
Thursday, April 19, 2007
Torsdag 19 april - Stanford och Google
Ett besök hos Stanford och professor Stig Hagström är alltid lika intressant och fullt med spännande nyheter. Stanford är ett privatuniversitet. Det som skiljer det svenska systemet mot USA:s är de många privata universitet som täcker hela landet utan att vara anknytna till viss stat. Det finns ca 3000 universitet och colleges i USA, vilket är faktor 10 jmf med Sverige. 30 av dessa klassas som forskningsuniversitet, 10 är outstanding varav 9 privata och ett statligt (Berkley). Det finns alltså 2 världsledande universitet med mindre än 1 timmes bilväg mellan dem. Stanford bidrog med en Nobelpristagare 1953, det var Fritz (Frederik) Zernicke som fick priset i fysik "for his demonstration of the phase contrast method, especially for his invention of the phase contrast microscope". Sedan dess har Stanford levererat 30 nobelpristagare.
Stanford är unikt även i amerikanska förhållanden. man har lyckats påverka världen och den framtida utvecklingen. Man har nu insett sitt ansvar för jorden och jobbar mkt för att bidra till en bättre miljö.
Uppgiften hos Stanford är att överskrida gränser, gå in i det okända. Kraften ligger i det okända - det är inte i det kända som lösningarna ofta finns utan i det okända, visa ord från Stig.
Vi fick oxå en bra genomlysning av Social media och Web 2.0 som man jobbar väldigt mkt med på Stanford.
Google
Hos Google finns en tydlig företagskultur. De kända färgerna från loggan återkommer i de många cyklar som finns på campus, fälgar och ramar är målade i google-färgerna. Tallrikarna i personalrestaurangen har oxå tydlig google-stämpel.
Deras analys är klockren:
The consumer tech-world is innovating, företagens teknik har inte hunnit med. Tänk om vi kör in consumer technology in i företaget? Det är precis det som Google gör med sin Google Enterprise line of products:
Search, Geospatial (maps gps etc) och Google apps. Problemet är bara att de inte vill släppa kontrollen och därför hostar de allt hos sig med några få undantag. Men de driver en utveckling som innebär att vi kommer att få se fler utmanare även inom Enterprise, vad gäller software as a service. Kör hårt Google!
Upplagd av Roger Ståhl on 09:41 0 Comments
Onsdag 18 april - Global IP Solutions och Wells Fargo
Onsdagen började med ett besök hos Global IP Solutions som är världsledande i QOS inom VOIP.
(Quality of service inom Voice over IP). Tekniken finns i alla Voip-lösningar, kanske mest känd i Skype. Gips unika kompetens är att hantera effekterna av fördröjningen i paketleveranserna som sker i phone services over data networks.
Vi fick en mkt bra genomgång av det viktigaste inom Voip. Och det är precis som jag sagt länge, det är inte VOIP som är det unika utan vad man kan göra med det. Det hetaste i pipeline är mobile video, multimedia communication växer väldigt snabbt. Återstår en del att göra vad gäller regulations, ni vet 911-problematiken bl a.
Vi fick oxå en intressant bild av hur det är att som svensk, starta och driva IT-företag i Kalifornien. Lite om olikheterna mellan svenskar och amerikaner. Ett bra möte för en svensk kan vara t ex ett möte där man diskuterar ett ämne väldigt ingående. För en amerikan är ett sådant möte värdelöst, endast möten där man fattar beslut är bra möten. Vi är alla olika vilket vi måste ta hänsyn till. Gips är ett av de få företag där man får "Svensk semester", d v s längre än en vecka sammanhängande och mer än 2 veckor totalt. Jobbar amerikaner mer/hårdare?
Svenskar är väldigt effektiva är en allmän uppfattning i Kalifornien.
Wells Fargo
En av veckans höjdpunkter var det besök som jag lyckades ordna med Elliot och Neil som är nyckelpersoner hos Wells Fargo i San Francisco. Hur lyckades vi ordna besöket?
För några år sedan gick jag med i ett nätverk för "proffesionals" i syfte att knyta globala kontakter för benchmarking och erfarenhetsutbyte, Linked in. Där hittade jag Elliot, resten är historia. Vi fick en mycket bra kontakt och fick många intressanta svar på våra frågor. Ett samarbete som bara har börjat...
Upplagd av Roger Ståhl on 08:19 0 Comments
Wednesday, April 18, 2007
Business logic finns överallt i arkitekturen
Dagens besök hos IBM gav en intressant inblick i IBM:s närvaro i Second Life - den virtuella världen. Dr John Paul Jacob, researcher emeritus är en engagerande talare och gav en hel del filosofiska tankar. Det handlar om innovation, och vi lever i en värld av tjänster.
Det 3-dimensionella gränssnittet blir framtidens sätt att navigera jämfört med dagens "Flat web". I den virtuella världen kommunicerar vi med varandra. Web 2.0 var oxå ett inslag som ökade insikten i vad det egentligen innebär.
Jeff Davies på BEA berättade inspirerande om
SOA. Jeff kommer ut med en bok i ämnet nästa månad.
Upplagd av Roger Ståhl on 00:14 0 Comments
Tuesday, April 17, 2007
Cisco - utmanare på en svår marknad?
Besöket hos Cisco i San Jose ger en del
funderingar över vart de är på väg.
Även Cisco satsar på Unified Communication som är en het trend just nu, konvergensen konceptuerad som jag brukar kalla UC.
Detta gör att det blir svårt för traditionella aktörer inom konvergensområdena att hitta sin plats i det nya landskapet. Cisco som i stort sett var ensam om att tillverka IP-telefoner för några år sedan får nu konkurrens i OnOff-butiken där hur många konsumentlurar som helst nu börjar invadera hyllorna.
Cisco har med sin "Mobile Communicator" partnerskap med aktörerna i Symbian-familjen och även RIM Blackberry. Stöd för Windows Mobile väntas i höst.
Hårdvarumässigt ökar konkurrensen om IP-hårdvara och mjukvarumässigt så tar ju Microsoft mer och mer av marknaden och med samarbetet med Nortel nu som PBX-expert så blir det svårt för Cisco att överleva på sina traditionella marknader? Men mottagandet på Cisco var naturligtvis proffsigt och väldigt innovativa lokaler. Och intressanta diskussioner blev det med hela Dataförenings-gänget. Imorron blir det IBM som ska berätta om sina satsningar inom Web 2.0 och i Second life, därefter blir det BEA. Ikväll blir det middag på Bubba Gump med Telia, SEB och Rikspolisstyrelsen bl a.
Upplagd av Roger Ståhl on 03:05 1 Comments
Monday, April 16, 2007
Sun Microsystem i Menlo Park
Min kollega Anders Pettersson och jag vid vårt besök hos SUN i Menlo Park.
SUN satsar ännu hårdare nu på att bygga allianser med sina konkurrenter snarare än att konkurrera. Faktum är t ex att på SUNs hårdvara kör endast 20% Solaris - 20% Microsoft och 60% Linux! Hårdvaran som jag lutar mig mot är en extremt liten storagelösning, 24 tb lagringsutrymme och så en modul man sätter dit som innehåller 2 st superprocessorer. 16 GB internminne!
Upplagd av Roger Ståhl on 20:48 0 Comments
Efter regn kommer sol
Idag är det söndag och efter en regnig lördag så var det skönt att solen kom tillbaka. Idag var vi runt på sightseeing och besökte Napa valley och Sonoma för lite vinkultur.
San Francisco har Wlan som täcker stora delar av staden, det är helt gratis att använda. På hotellet var det tidigare avgiftsbelagt att använda wlan, men man har varit tvungen att anpassa sig till marknaden och därför är det nu snarare ett krav från kunderna än en extra service som man kan ta betalt för. Det är perfekt att kunna koppla upp sig och kunna hantera lite mail på en större skärm än i PDA:n. Imorron är det besök hos SUN i Menlo Park och därefter hos Cisco i San Jose. Fried rice med skaldjursblandning fick bli kvällens middag. I kväll är det lugnt efter en lång söndag. Det blir till att läsa dagens SF Chronicle som är fylld med bilagor, det är ju söndag. Det är en intressant artikel i dagens SF Chronicle om en entreprenör, James Elsen, CEO på SustainLane.com som startat en community som ska hjälpa till att förändra världen. Idén är att göra så att socialt ansvarstagande ska bli mer lönsamt. Sajten Dotherightthing.com ger användarna möjlighet att ranka olika företag utifrån vilken grad av social påverkan på världen företaget har. Konsumenterna ska alltså försöka påverka företag att göra insatser för att skapa en bättre värld. På T-shirten från Dotherigtthing.com står en nymyntad slogan "It´s cool to care". Ett i mitt tycke väldigt bra exempel på hur konsumentmakt kan användas på ett positivt sätt. Konsumentens makt växer och tar sig olika uttryck i den underbara cybervärlden. I morron går bussen kl 07.30 så nu är det dags att vila och förbereda mindmanager....
Upplagd av Roger Ståhl on 04:14 0 Comments
Saturday, April 14, 2007
San Francisco - på spaning efter de senaste trenderna
Befinner mig nu i San Francisco på en dryg veckas trendspaning bland de främsta företagen i Silicon Valley. Ska oxå besöka Stanford University. Just nu är det i den här delen av världen som web 2.0 - utvecklingen är som allra hetast. Inspirations-litteraturen på kvällarna är just nu "The long tail" av Chris Anderson (Chefredaktör på Wired). Den inspirerar verkligen och ger en bra sortering av vad som händer ur flera perspektiv.
Upplagd av Roger Ståhl on 16:59 0 Comments
Bäst hittills - HTC S620
Har nu hittat den PDA som ger den ultimata upplevelsen i form av batteritid och ergonomi.
Efter att ha kört Qtec 9100, HTC Tytn och Samsung Blackjack testar jag denna "Blackberry-designade" PDA-smartphone. Designen är ju beprövad och är ju ett av skälen till att Blackberry blev så populär för några år sedan, kanske mest i USA. Man skriver snabbare på den här än man gör t ex med tangentbordet i HTC Tytn. Dessutom kan du hantera den med en hand.
För att vara riktigt nöjd behöver jag följande programvaror som har kommit att bli helt beroendeframkallande, samtliga från Iliumsoftware.com
- E-wallet
här förvarar jag mina otaliga passwords och koder till såväl kreditkort som inloggningsuppgifter på olika sajter och web 2.0-tjänster och nätverk som jag är med i. Det synkar även mot PC:n. 256 bitars kryptering förvarar alla koder så säkert det kan bli. - Listpro
I listpro kan jag skapa olika listor, från shoppinglistor och checklistor till idea-management, dv s här kan jag notera en "forsknings-idé när den dyker upp för vidare bearbetning. De bästa idéerna dyker ofta upp när man sitter på bussen, eller på en kobbe i skärgården. - Newsbreak RSS-läsare
För att managera och läsa alla mina ca 100-talet bloggar som jag läser för att hålla mig ajour med vad som händer.
Upplagd av Roger Ståhl on 16:28 0 Comments
Etiketter: Gadgets
Monday, April 09, 2007
Coolaste grejen just nu - RocketDock
Mina barns kusin Axel visade mig en cool applikation i helgen. Rocketdock är en animerad dashboard där du kan lägga in de applikationer du använder dig ofta av. När du rör muspekaren över dashboarden så får du en häftig animering och lite "Vista-känsla". Den är bland det coolaste just nu därute.
www.rocketdock.com
Upplagd av Roger Ståhl on 21:13 0 Comments
Thursday, April 05, 2007
GPS-moddning
Din GPS mår bra av moddning stod i en artikel i senaste M3. Det finns en hel del man kan göra för att komplettera sin GPS, importera POI:s etc. Här är länkarna som fanns i artikeln:
Communities
www.gpspassion.com
www.gps-data-team.com
www.pocketgpsworld.com
www.navigon-user.com (dansk)
Program som konverterar POI-listor mm
www.gpslabel.org
Styr färgerna i din Tomtom
www.colorschemeeditor.com
Hacka din Tomtom
www.maintech.de/nonprofit-projects
www.opentom.org
Sajter med POI-listor
www.poidatabase.se
www.positioner.se
www.pois.se
Upplagd av Roger Ståhl on 16:14 0 Comments
Etiketter: gps