Thursday, April 19, 2007

Torsdag 19 april - Stanford och Google


Ett besök hos Stanford och professor Stig Hagström är alltid lika intressant och fullt med spännande nyheter. Stanford är ett privatuniversitet. Det som skiljer det svenska systemet mot USA:s är de många privata universitet som täcker hela landet utan att vara anknytna till viss stat. Det finns ca 3000 universitet och colleges i USA, vilket är faktor 10 jmf med Sverige. 30 av dessa klassas som forskningsuniversitet, 10 är outstanding varav 9 privata och ett statligt (Berkley). Det finns alltså 2 världsledande universitet med mindre än 1 timmes bilväg mellan dem. Stanford bidrog med en Nobelpristagare 1953, det var Fritz (Frederik) Zernicke som fick priset i fysik "for his demonstration of the phase contrast method, especially for his invention of the phase contrast microscope". Sedan dess har Stanford levererat 30 nobelpristagare.

Stanford är unikt även i amerikanska förhållanden. man har lyckats påverka världen och den framtida utvecklingen. Man har nu insett sitt ansvar för jorden och jobbar mkt för att bidra till en bättre miljö.

Uppgiften hos Stanford är att överskrida gränser, gå in i det okända. Kraften ligger i det okända - det är inte i det kända som lösningarna ofta finns utan i det okända, visa ord från Stig.

Vi fick oxå en bra genomlysning av Social media och Web 2.0 som man jobbar väldigt mkt med på Stanford.

Google
Hos Google finns en tydlig företagskultur. De kända färgerna från loggan återkommer i de många cyklar som finns på campus, fälgar och ramar är målade i google-färgerna. Tallrikarna i personalrestaurangen har oxå tydlig google-stämpel.

Deras analys är klockren:
The consumer tech-world is innovating, företagens teknik har inte hunnit med. Tänk om vi kör in consumer technology in i företaget? Det är precis det som Google gör med sin Google Enterprise line of products:
Search, Geospatial (maps gps etc) och Google apps. Problemet är bara att de inte vill släppa kontrollen och därför hostar de allt hos sig med några få undantag. Men de driver en utveckling som innebär att vi kommer att få se fler utmanare även inom Enterprise, vad gäller software as a service. Kör hårt Google!


0 Comments: