Sunday, December 30, 2007

10 Tankar om teknikåret 2008

2007:s stora tongivande IT-händelser var väl ändå iPhone, Turbo 3G och genombrottet för de sociala nätverken som Facebook te x. Men vad kommer att vara de stora dragen nästa år? Här kommer en blandad kompott med mina egna tankar om 2008 som IT-år betraktat, kommentera gärna med dina egna spaningar:

1. Användargränssnitt

a. Mobila användargränssnitt lyfter.
- iPhone har talat om vart skåpet ska stå. Med sin webbrowser har apple gett många av oss ett "Halleluja-moment". Ett nytt sätt att navigera och använda fullstora websidor på en liten skärm. Använda fler än en touchpoint är helt nytt. Under året kommer vi se att företag anpassar sina websidor för iPhone. Under 2008 kommer iPhone att släppas i Sverige, och även en amerikansk uppföljare/uppdatering är i skrivande stund på planeringsbordet och i ryktesmolnet. Microsoft gör genombrott på konsumentmarknaden med Mobiltelefoner för
konsumenter (möjligen dröjer det till 2009).

b. Microsoft Surface
- Microsoft har fått en hel värld i ryckningar med sin föravisering av Surface tidigare i år. En ny formfaktor som medger nya arbetssätt utanför den traditionella skrivbord 1.0-världen. Med Surface kommer nya upplevelser och tillämpningar på restauranger, casinon och andra offentliga kommersiella miljöer att se dagens ljus. Jag hade själv förmånen att prova Surface under mitt besök på Microsoft i Seattle i början av december.

2. NAS för hemanvändare
Network attached storage har länge varit förbehållet företagens servermiljöer. Under 2007 har vi sett hur små lådor med oftast 2 hårddiskar börjat nå massmarknad. Under 2008 kommer detta utvecklas och vi kommer att se NAS-lösningar med t ex Raid5 för hemmanätverken till en överkomlig penning för hushållet. Microsoft Home Server är ett koncept i den riktningen.
Det finns alltför mycket digitalt material som måste skyddas i folkhemmen och backup- och säkerhetslösningar är för många helt nödvändigt. Själv håller jag just nu på att bygga en NAS med Raid5 på 3 diskar x 250 gb som kommer att ge mig 500 sköna och säkra GB att säkra nattsömnen med. Fotosamlingen börjar bli för stor för att kunna säkras av endast backup.
Denna jul kan jag tänka mig att tomten kom med hyfsat avancerade DSLR-kameror till tonåringarna.

3. Reklamens intåg i de sociala nätverken
Under året har vi lockats in i Facebook och liknande nätverk och lämnat ifrån oss uppgifter om intressen etc. Vi kommer att se hur vi communiy-medborgare nu kommer att uppvaktas med reklam på olika sätt.

4. Google gör intåg på marknaden för unified communication
Google´s förvärv av Marratech under 2007 har det varit knäpptyst om sedan det skedde. Men någonting stort är i görningen tror jag. Skype och Microsoft får en tuff motståndare på den här arenan.

5. Grönare IT
2008 kommer innebära grönare IT eftersom frågan kommer upp på CEO:s bord. Precis som miljöfrågorna blev heta 2006 så kommer grön IT att bli en hygienfaktor som företagen måste hantera. Mitt eget bidrag är min ryggsäck med solceller som jag skaffade i höstas.

6. Sony-Ericsson och möjligen även Nokia tar till sig Microsoft Windows Mobile
När nu Windows Mobile blivit moget och etablerat i de stora företagen tvingas även Sony-Ericsson att släppa Symbian och gå över till Windows Mobile för Enterprise-marknaden.
Det är den enda stabila och industrialiserade plattformen som har en chans att få fotfäste i de riktigt stora företagen. Vad ska vi säga, GSM-world eller Cebit är min gissning.

7. Mobilt liv
Turbo 3G:s enorma genomslag har lett till att ungdomar skaffar sig bärbara PC:s ungefär som man tidigare skaffade sig mobiltelefon. För 99 kr i månaden skaffar man sig ett mobilt liv.
Just ja, du måste betala 1 kr för datorn också…

8. iPod får konkurrens av Zune
Än så länge har Microsofts Zune endast sålts i USA. Under året kommer vi se en europeisk lansering. Inget stort hot för apple under året, men under 2009 hårdnar klimatet betydligt mellan apple och Microsoft. Och vi konsumenter blir vinnare så klart.

9. Internet-TV
Joost, Orb och andra aktörer började lite smått under 2007. Men programmen var inte från de mest kända mediabolagen. 2008 blir utbudets år och de traditionella TV-operatörerna får passa sig rejält när Zenström och hans kolleger intar scenen……

10. UMPC och Tablet PC får sitt genombrott?
Jag kan ju inte låta bli att tycka att dessa små och smidiga apparater tillför nytta för mänskligheten. Jag hoppas på svenskt OS på Tablet PC och att UMPC får en ny chans.


Dessutom: Jag tror att 2008 blir ett riktigt intressant Cebit-år, hoppas vi ses där….

1 Comments:

Tuscher said...

Låt mig för göra några tillägg till din lista som jag för övrigt tror är på det hela taget ganska korrekt;

Många börjar uner 2008 att lämna My Space och Facebook och beger sig istället till skyddade sociala nätverk. Där de kan undvika reklamen som nu börjar penetrera de traditionellt ”oskyddade sociala nätverken”.

Dessutom tror jag att Amazon's Kindle e- book kommer att ha större påverkan på vårt sätt att leva digitalt än vad många tror. Detta är bara början på en revolution som leder till snabb framväxt av digitalt papper och helt fritt trådlöst bredband.

Identitet kommer i focus och kommer nog på sikt att ersätta upplevelse som axiom i den digitala världen. Framväxten av användandet av multipla identiteter kommer att starta under 2008. Detta påverkar också det sätt hur företagen kommer att taktiskt hantera sin marknadsföring. Man kommer att gå från det mer passiva kundbegreppet till det mer aktiva konsumentbegreppet som grund för bla segmentering. Och det är i det perspektivet identitet och multipla identiteter passar.

Siat från det mörka Småland på nyårsaftons morgon 2007, Peter Tuscher