Sunday, December 28, 2008

Tankar om IT-året 2008 - hur blev det?

Förra året gissade jag lite hur 2008 skulle bli IT-mässigt, så här blev utfallet
1. Användargränssnitt
a. Mobila användargränssnitt lyfter.- iPhone har talat om vart skåpet ska stå. Med sin webbrowser har apple gett många av oss ett "Halleluja-moment". Ett nytt sätt att navigera och använda fullstora websidor på en liten skärm. Använda fler än en touchpoint är helt nytt. Under året kommer vi se att företag anpassar sina websidor för iPhone. Under 2008 kommer iPhone att släppas i Sverige, och även en amerikansk uppföljare/uppdatering är i skrivande stund på planeringsbordet och i ryktesmolnet. Microsoft gör genombrott på konsumentmarknaden med Mobiltelefoner förkonsumenter (möjligen dröjer det till 2009).
Utfall: Rätt gissat avs användargränssnitt, Microsoft på konsumentmarknaden får vi dock se under 2009.

b. Microsoft Surface- Microsoft har fått en hel värld i ryckningar med sin föravisering av Surface tidigare i år. En ny formfaktor som medger nya arbetssätt utanför den traditionella skrivbord 1.0-världen. Med Surface kommer nya upplevelser och tillämpningar på restauranger, casinon och andra offentliga kommersiella miljöer att se dagens ljus. Jag hade själv förmånen att prova Surface under mitt besök på Microsoft i Seattle i början av december.
Utfall: Rätt gissat. Finns nu lanserad.

2. NAS för hemanvändareNetwork attached storage har länge varit förbehållet företagens servermiljöer. Under 2007 har vi sett hur små lådor med oftast 2 hårddiskar börjat nå massmarknad. Under 2008 kommer detta utvecklas och vi kommer att se NAS-lösningar med t ex Raid5 för hemmanätverken till en överkomlig penning för hushållet. Microsoft Home Server är ett koncept i den riktningen.Det finns alltför mycket digitalt material som måste skyddas i folkhemmen och backup- och säkerhetslösningar är för många helt nödvändigt. Själv håller jag just nu på att bygga en NAS med Raid5 på 3 diskar x 250 gb som kommer att ge mig 500 sköna och säkra GB att säkra nattsömnen med. Fotosamlingen börjar bli för stor för att kunna säkras av endast backup.Denna jul kan jag tänka mig att tomten kom med hyfsat avancerade DSLR-kameror till tonåringarna.
Utfall: Rätt gissat, köp din låda på Dustin mfl.

3. Reklamens intåg i de sociala nätverken Under året har vi lockats in i Facebook och liknande nätverk och lämnat ifrån oss uppgifter om intressen etc. Vi kommer att se hur vi communiy-medborgare nu kommer att uppvaktas med reklam på olika sätt.
Utfall: Nja?

4. Google gör intåg på marknaden för unified communication Google´s förvärv av Marratech under 2007 har det varit knäpptyst om sedan det skedde. Men någonting stort är i görningen tror jag. Skype och Microsoft får en tuff motståndare på den här arenan.
Utfall: Rätt gissat. Googe kom med videokonferenstjänst baserad på Marratech.

5. Grönare IT2008 kommer innebära grönare IT eftersom frågan kommer upp på CEO:s bord. Precis som miljöfrågorna blev heta 2006 så kommer grön IT att bli en hygienfaktor som företagen måste hantera. Mitt eget bidrag är min ryggsäck med solceller som jag skaffade i höstas. Utfall:Rätt gissat. Virtualisering och andra gröna initiativ är hetare än någonsin!

6. Sony-Ericsson och möjligen även Nokia tar till sig Microsoft Windows Mobile
När nu Windows Mobile blivit moget och etablerat i de stora företagen tvingas även Sony-Ericsson att släppa Symbian och gå över till Windows Mobile för Enterprise-marknaden.Det är den enda stabila och industrialiserade plattformen som har en chans att få fotfäste i de riktigt stora företagen. Vad ska vi säga, GSM-world eller Cebit är min gissning.
Utfall: Rätt gissat, XPeria såg dagens ljus under 2008.

7. Mobilt liv
Turbo 3G:s enorma genomslag har lett till att ungdomar skaffar sig bärbara PC:s ungefär som man tidigare skaffade sig mobiltelefon. För 99 kr i månaden skaffar man sig ett mobilt liv.Just ja, du måste betala 1 kr för datorn också…
Utfall: Rätt gissat, en minilaptop för 3-4 tusen var nog årets julklapp för många.

8. iPod får konkurrens av Zune
Än så länge har Microsofts Zune endast sålts i USA. Under året kommer vi se en europeisk lansering. Inget stort hot för apple under året, men under 2009 hårdnar klimatet betydligt mellan apple och Microsoft. Och vi konsumenter blir vinnare så klart.
Utfall: Fel gissat, Apple är ohotat på MP3-spelarmarknaden.

9. Internet-TV
Joost, Orb och andra aktörer började lite smått under 2007. Men programmen var inte från de mest kända mediabolagen. 2008 blir utbudets år och de traditionella TV-operatörerna får passa sig rejält när Zenström och hans kolleger intar scenen……
Utfall: Fel gissat, för mycket pengar i denna marknaden, traditionella aktörerna håller hårt i?

10. UMPC och Tablet PC får sitt genombrott?
Jag kan ju inte låta bli att tycka att dessa små och smidiga apparater tillför nytta för mänskligheten. Jag hoppas på svenskt OS på Tablet PC och att UMPC får en ny chans.
Dessutom: Jag tror att 2008 blir ett riktigt intressant Cebit-år, hoppas vi ses där….
Utfall: Nja, rätt på att smidiga och små apparater får ett uppsving, men UMPC-formatet verkar vara en flopp, däremot de små minilaptopparna är här för att stanna. Tablet PC fick genombrott för mig personligen eftersom jag skaffade en, men än så länge dröjer det breda genombrottet. Kanske med windows 7 och när den svenska handskriftstolkningen kommer?

7 av 10 - helt OK gissat tycker jag.

4 Comments:

Per said...

Strålande facit!
Du borde f-n i mig jobba med IT-frågor!
;-)

Tuscher said...

Låt mig hjälpa dig att plussa på dina antal rätt. Gäller pkt 4 och jag föreslår att du tankar ner Google Videochat;

http://mail.google.com/videochat

Huruvida detta är relaterat till Marratech eller inte vet jag inte, men ändå bäring på din förutsägelse.

Tuscher said...

Och så ett tips till din nya 10-lista för 2009(för den väl?:

DNLA i alla nya manicker.

Tuscher said...

Sorry - rätt skall vara DLNA