Thursday, March 01, 2007

De 25 hetaste nättjänsterna

Vilket företag blir nästa Google? Den frågan har varit utgångspunkten för det amerikansk magasinet Business 2.0 som för andra året i rad listar de 25 uppstartsföretag som är allra hetast.


Sociala medier

StumbleUpon. Webbtjänst som skapar ett surfande som liknar zappandet av tv-kanaler genom att föreslå matchande sajter till den du besöker för tillfället. Tjänsten matchar också annonsering med riktade demografi och intressen.

Bebo. Nätcommunity med 30 miljoner medlemmar. Användarnas medlemssidor är privata, men det är ändå möjligt att dela med sig av egna videoklipp och ritningar gjorda på en webbaserad whiteboard.

Meebo. Webbtjänst som samlar och möjliggör användadet av flera instant messenging-system via ett enda konto.

Slide.
Tjänst som gör det enkelt att skapa en bildserie som kan integreras med en blogg, Myspace-sida, RSS, eller anslutas som en skärmsläckare på datorn.

Wikia.
En annonsfinansierad tjänst som erbjuder wiki-teknik liknande den som Wikipedia använder sig av. Med andra ord möjliggör gruppskapande av dokument. Har idag 500 000 artiklar på 45 språk.

Video

Joost. Janus Friis och Niklas Zennströms nya projekt mixar tv och internet. Fullängdsprogram ska tas emot via bredbandet, mixas till en spellista eller kanalsurfa – koppla med en community kring programmen som visas.

Blip.tv. Har byggt en plattform för visning av webbaserade videoklipp-serier. Möjliggör också för videoskaparna att tjäna pengar på sina klipp.

Dabble
. Har skapat ett verktyg för att organisera videoklipp i spellistor som användarna kan dela med sig.

Metacafe. Videotjänsten rankar videoklipp efter popularitet där de mest visade får ekonomisk ersättning. På månadsbasis besöker 17 miljoner besökare sajten.

Revision3. Produktionsstudio för webbaserade nördprogram. Lockar 1,5 miljoner tittare varje månad.

Mobil

Fon. Ett nätverk där medlemmar över hela världen delar ut trådlös internetförbindelse åt andra medlemmar som råkar befinna sig i grannskapet.

Loopt.
En tjänst som gör det möjligt att bevaka var ens vänner befinner sig. Mobilanvändare använder Loopt för låta vännerna se var de är tillfället.

Mobio. Erbjuder miniprogram för mobiler som tar reda på var du är och erbjuder tjänster som bio-listor, taxi, eller boka bord på restaurang.

Soonr. Gör det möjligt att komma åt hem- eller kontorsdatorn via mobiltelefonen. Soonr låter mobilen söka och ta fram dokument, bilder och så vidare, från datorerna.

Tiny Pictures. Erbjuder en tjänst som kan skicka vidare bilderna från mobilkameran. Vänner som tar emot kan i sin tur kommentera bilderna.

Annonsering

Turn. System där annonsköparen betalar för sina på för hand önskade resultat. Enligt uppgift håller Google på att utveckla en liknande annonstjänst.

Adify. Webbaserade marknadsplats för väldigt riktade annonser. Affärsplatser kan sälja annonsplats direkt till företag, och köparna kan rikta nischmarknader – allt medan Adify sköter administrationen.

AdMob. Möjliggör att köpa annonser för leveranser till mobiltelefoner. Bara senaste året har över en miljard annonser skickats ut.

Spot Runner.
Lokala företag kan enkelt skapa sina egna tv-annonser. Genom att sätta samman reklamklipp från ett bibliotek av färdiga klipp som sedan anpassas till det egna företaget.

ViTrue. Möjliggör för företagskunder att använda, redigera och lägga upp videoklipp som marknadsför de egna produkterna.

Företag

SuccessFactors. Automatiserar det annars pappersbaserade arbetet genom att flytta det till webben. Prestandatester, planering, och kompensation kan nu skötas via SuccessFactors.

Rearden Commerce
. Erbjuder en virtuell personlig assistent som integrerar hotell- och flygbokning, möten och andra bokningar med användarens egna kalendern. Betaltjänsten lockar redan 150 företag och 500 000 anställda.

Janrain. Förenklar användarnas webbnärvaro genom att samla alla lösenord som används på olika webbsajter till en enda inloggning på Janrain.

Logoworks. Automatiserar formgivning av logotype, visitkort, och brevpapper. Logoworks egna programvara förenkla en annars omständlig processen. Har 65 000 kunder, bland andra Toyota och Pfizer.

SimulScribe. Röstmeddelanden skrivs ut till text som skickas som epost eller sms till mobiltelefonen. Riktar sig till företagsanvändare, och att tjänsten ska integreras på leverantörsnivå.

0 Comments: