Friday, March 03, 2006

Varför inte lite eftertanke?

Vi som är i full fart jämt, älskar vårt jobb, har fullt med aktiviteter och ständigt har en låga som brinner - är utsatta. Jag har en strategi sen många år tillbaka. Men jag har hittade en artikel som jag tycker är tänkvärd och som väl passar bra att blogga om:

Dra nytta av 80/20 regeln (återgiven från boken Living the 80/20 way av Richard Koch)

Människan har gjort fantastiska framsteg. Men vi har inte lyckats få ordning på våra liv. Vi skulle kunna åstadkomma ännu mer och njuta mer av vårt arbete om vi arbetade mindre och behöll mer tid och ork för vår familj och våra vänner.

Det låter paradoxalt. Hur ska du kunna föra ett mer avspänt och balanserat liv med mer tid över för nära och kära? Betyder inte det att du måste sänka din lön och din materiella standard? Är du inte tvungen att hålla en allt högre fart i ekorrhjulet för att ha råd med ditt liv?

Det finns en väg ut.

Det bästa sättet att åstadkomma mer är faktiskt att göra mindre. Mindre blir mer när du koncentrar dig på de få saker som verkligen är viktiga, inte minst på dem som ger lycka åt dig själv och dina kära.

Det handlar om att dra nytta av 80/20-regeln. Den säger att allt kan delas in i en liten del som har en stark påverkan och en stor del som har en liten påverkan. Typiskt är att 20 procent av orsakerna – människor, naturkrafter, åtgärder – står för ungefär 80 procent av effekterna eller resultaten.

Det är inte vad vi borde vänta oss. Men det är vad som verkligen inträffar. Några få exempel bland många:

  • 20 procent av ett företags kunder står ofta för minst 80 procent av vinsten.
  • 20 procent av författarna har skrivit mer än 80 procent av de böcker som säljs.
  • Mindre än 20 procent av all inspelad musik spelas mer än 80 procent av tiden.
  • Ungefär 20 procent av tjuvarna står för 80 procent av stölderna.
  • Mindre än 20 procent av alla moln ger 80 procent av allt regn.
  • Mindre än 20 procent av jordens yta producerar mer än 80 procent av all föda.
  • 20 procent av världens länder, med mindre än 20 procent av befolkningen, förbrukar 70 procent av energin, 75 procent av metallerna och 85 procent av trävirket.
  • Mindre än 20 procent av jordens arter orsakar mer än 80 procent av miljöförstöringen. En enda (0,00000003 procent) orsakar 40 procent av skadan. (Gissa vilken!)

0 Comments: