Monday, December 31, 2007

3 snabba boktips för mörka januari

Long tail (Chris Anderson )
Vad händer egentligen när allt i världen blir tillgängligt för alla? När det samlade värdet av miljontals produkter som endast har sålt några enstaka exemplar är detsamma eller till och med överstiger värdet av de få produkter som sålt i miljoner exemplar? När några ungar kan spela in en skiva utan att ha några vinstintressen och få samma spridning som en stor professionell medieorganisation?

I Long Tail visar Chris Anderson, chefredaktör på tidningen Wired, hur vi nått hit och vilka möjligheter som finns. "Även om vi fortfarande söker efter hits har de inte samma genomslag som tidigare. Vad vill konsumenterna ha istället? Inget särskilt. Deras preferenser sprids med vinden in i tusentals olika nischer", skriver han och förklarar att framtidens handel kommer att koncentreras på det som vi tidigare betraktat som felsatsningar. Det är inte längre att bli etta på Amazons bästsäljarlista som är affärsidén, utan att vara en del av den ändlösa svansen.

"Andersons bok har betytt mycket för Googles strategiska utveckling. Läs detta briljanta tidsdokument!" - Eric Schmidt, VD Google

http://www.longtail.com/
------------------------------------------------------------------------------------------------

Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything



av Tapscott, Don, Williams, Anthony D.


In the last few years, traditional collaboration—in a meeting room, a conference call, even a convention center—has been superceded by collaborations on an astronomical scale.

Today, encyclopedias, jetliners, operating systems, mutual funds, and many other items are being created by teams numbering in the thousands or even millions. While some leaders fear the heaving growth of these massive online communities, Wikinomics explains how to prosper in a world where new communications technologies are democratizing the creation of value. Anyone who wants to understand the major forces revolutionizing business today should consider Wikinomics their survival kit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

The Google Story (pågående läsning)
av David A. Vise

Based on research and access to the founders of Google, an innovation since the creation of the internet, this book takes you inside the creation and growth of a company that has transformed how we access information. Readers learn about the amazing network of thousands of computers that store over four billion web documents.

Sunday, December 30, 2007

Home Sweet Server

10 Tankar om teknikåret 2008

2007:s stora tongivande IT-händelser var väl ändå iPhone, Turbo 3G och genombrottet för de sociala nätverken som Facebook te x. Men vad kommer att vara de stora dragen nästa år? Här kommer en blandad kompott med mina egna tankar om 2008 som IT-år betraktat, kommentera gärna med dina egna spaningar:

1. Användargränssnitt

a. Mobila användargränssnitt lyfter.
- iPhone har talat om vart skåpet ska stå. Med sin webbrowser har apple gett många av oss ett "Halleluja-moment". Ett nytt sätt att navigera och använda fullstora websidor på en liten skärm. Använda fler än en touchpoint är helt nytt. Under året kommer vi se att företag anpassar sina websidor för iPhone. Under 2008 kommer iPhone att släppas i Sverige, och även en amerikansk uppföljare/uppdatering är i skrivande stund på planeringsbordet och i ryktesmolnet. Microsoft gör genombrott på konsumentmarknaden med Mobiltelefoner för
konsumenter (möjligen dröjer det till 2009).

b. Microsoft Surface
- Microsoft har fått en hel värld i ryckningar med sin föravisering av Surface tidigare i år. En ny formfaktor som medger nya arbetssätt utanför den traditionella skrivbord 1.0-världen. Med Surface kommer nya upplevelser och tillämpningar på restauranger, casinon och andra offentliga kommersiella miljöer att se dagens ljus. Jag hade själv förmånen att prova Surface under mitt besök på Microsoft i Seattle i början av december.

2. NAS för hemanvändare
Network attached storage har länge varit förbehållet företagens servermiljöer. Under 2007 har vi sett hur små lådor med oftast 2 hårddiskar börjat nå massmarknad. Under 2008 kommer detta utvecklas och vi kommer att se NAS-lösningar med t ex Raid5 för hemmanätverken till en överkomlig penning för hushållet. Microsoft Home Server är ett koncept i den riktningen.
Det finns alltför mycket digitalt material som måste skyddas i folkhemmen och backup- och säkerhetslösningar är för många helt nödvändigt. Själv håller jag just nu på att bygga en NAS med Raid5 på 3 diskar x 250 gb som kommer att ge mig 500 sköna och säkra GB att säkra nattsömnen med. Fotosamlingen börjar bli för stor för att kunna säkras av endast backup.
Denna jul kan jag tänka mig att tomten kom med hyfsat avancerade DSLR-kameror till tonåringarna.

3. Reklamens intåg i de sociala nätverken
Under året har vi lockats in i Facebook och liknande nätverk och lämnat ifrån oss uppgifter om intressen etc. Vi kommer att se hur vi communiy-medborgare nu kommer att uppvaktas med reklam på olika sätt.

4. Google gör intåg på marknaden för unified communication
Google´s förvärv av Marratech under 2007 har det varit knäpptyst om sedan det skedde. Men någonting stort är i görningen tror jag. Skype och Microsoft får en tuff motståndare på den här arenan.

5. Grönare IT
2008 kommer innebära grönare IT eftersom frågan kommer upp på CEO:s bord. Precis som miljöfrågorna blev heta 2006 så kommer grön IT att bli en hygienfaktor som företagen måste hantera. Mitt eget bidrag är min ryggsäck med solceller som jag skaffade i höstas.

6. Sony-Ericsson och möjligen även Nokia tar till sig Microsoft Windows Mobile
När nu Windows Mobile blivit moget och etablerat i de stora företagen tvingas även Sony-Ericsson att släppa Symbian och gå över till Windows Mobile för Enterprise-marknaden.
Det är den enda stabila och industrialiserade plattformen som har en chans att få fotfäste i de riktigt stora företagen. Vad ska vi säga, GSM-world eller Cebit är min gissning.

7. Mobilt liv
Turbo 3G:s enorma genomslag har lett till att ungdomar skaffar sig bärbara PC:s ungefär som man tidigare skaffade sig mobiltelefon. För 99 kr i månaden skaffar man sig ett mobilt liv.
Just ja, du måste betala 1 kr för datorn också…

8. iPod får konkurrens av Zune
Än så länge har Microsofts Zune endast sålts i USA. Under året kommer vi se en europeisk lansering. Inget stort hot för apple under året, men under 2009 hårdnar klimatet betydligt mellan apple och Microsoft. Och vi konsumenter blir vinnare så klart.

9. Internet-TV
Joost, Orb och andra aktörer började lite smått under 2007. Men programmen var inte från de mest kända mediabolagen. 2008 blir utbudets år och de traditionella TV-operatörerna får passa sig rejält när Zenström och hans kolleger intar scenen……

10. UMPC och Tablet PC får sitt genombrott?
Jag kan ju inte låta bli att tycka att dessa små och smidiga apparater tillför nytta för mänskligheten. Jag hoppas på svenskt OS på Tablet PC och att UMPC får en ny chans.


Dessutom: Jag tror att 2008 blir ett riktigt intressant Cebit-år, hoppas vi ses där….

Nästa version av Windows - Windows 7

Från Wikipedia: Windows "7" är kodnamnet för Windows Vistas planerade ersättare. De lösa planerna pekade på en lansering kring 2009–2012 där det senaste pekar på slutet av 2009. I operativsystemet planeras flera saker som ursprungligen var tänkta för Windows Vista, framför allt filsystemet WinFS. Troligen kommer namnet "7" från Windows Vistas Windows-version 6 och XPs version 5. Microsoft vill ännu inte ge ut någon mer information om den nya Windows-versionen. Mycket fokuseras just nu på Vista.

Nästa version av Microsoft Windows ska alltså släppas om tre år, cirka 2010, men troligtvis kommer även Windows 7 att drabbas av förseningar liknande de som drabbade Microsoft Vista. En del skämtar om att "7" i Windows 7 troligtvis står för "7 år" och att nästa operativsystem från Microsoft i så fall skulle komma kring 2014. Nuvarande Windows Vista tog 5 år från start till lansering.

Precis som Windows Vista ska även Windows 7 lanseras i flera versioner, 32-bitars och 64-bitars, konsument- och företagsversioner. Det ska finnas stöd för processorer med upp till 64 kärnor. Windows 7 kommer även att innehålla Hypervizor, den teknik för Virtualisering som Microsoft utvecklat. Givetvis kommer också Windows 7 bli enklare att arbeta med men samtidigt säkrare, med bättre anslutningsmöjligheter för ett fritt och omnikommunikativt arbetsliv och faktiskt utlovas att detta ska ske till en lägre kostnad!

Microsoft har också bekräftat att Windows 7 kommer innehålla en mängd prenumerationsfunktioner, att du alltså ska kunna komplettera ditt operativsystem med fler funktioner som du får tillgång till genom att betala en extra månads- eller årsavgift. Microsoft förnekar dock rykten om att Windows 7 blir det sista stora traditionella operativsystemet, men gissningsvis kommer många av delarna så småningom flytta ut på Internet.

Saturday, December 29, 2007

Tjuvarnas julfirande

Nu i jultider när folk använt sina kort till diverse köp så är det såklart en mängd transaktioner som ramlar in på kontot, det gäller att ha koll på vad man har köpt och inte köpt. Idag upptäckte jag att någon använt mitt kortnummer för att köpa diverse speltjänster på Internet. Så här ser det ut på mitt kontoutdrag:


Jag spärrade kortet och ringde sedan 114 14 för att polisanmäla. Smidigt.
Men i fortsättningen kommer jag alltid att använda Swedbanks tjänst "e-kort" när jag köper något på nätet. Läs mer om Swedbanks e-kort här

Sunday, December 16, 2007

Zune - del 2


Jaha, då har man varit med Zune i drygt en vecka. Berättade nog inte tidigare att jag oxå skaffade en A/V-docka till den. Det är en alldeles fantastisk Zune förlängare. Man kopplar in den i hembio-anläggningen och får samma gränssnitt i TV:n som du har i Zunen. Och som grädde på moset har du en trådlös fjärrkontroll som du navigerar allt med. Spellistor eller varför inte en film som du har på Zunen? Själv kör jag golftränings-videosar i Zunen på väg till och från jobbet.

Det är inspirerande att veta att i en nyligen genomförd undersökning så bevisades det att man kan lära sig spela golf minst lika bra genom att titta på golfvideo som att faktiskt träna med en tränare!
I undersökningen deltog 40 personer och bland de 12 bästa golfspelarna återfanns 4 st som endast tränat golf genom att titta på golfvideo och tränat mentalt! Läs hela undersökningen

Under sex veckor ska nu "den mentala gruppen", dvs dem som tidigare bara fått se en golffilm i avslappnat tillstånd, få traditionell golfträning.

De får träna två timmar i veckan i sex veckor under golfinstruktör Jörgen Nilssons ledning, därefter får de göra om det test de gjorde vid första mätttillfället. Läs mer

Saturday, December 15, 2007

Communicator i mobilen



Här ser du hur communicator ser ut i en Windows Mobile-miljö. Microsofts budskap är bl a att skydda redan gjorda investeringar, d v s dra nytta av t ex communicator om man har den i skrivbordsmiljön, och även göra den mobil.

Mobile "Information worker"

Questfield Stadium



Seattle Seahawks - Arizona. Effektfullt med
skyskraporna i bakgrunden.

Space Needle


Väl hemkommen är det dags att kolla igenom foton som tagits i Seattle,
här är en bild som jag tog uppe i Space Needle. 3 bilder som satts samman som ett panorama i Photoshop.

Tuesday, December 11, 2007

Swedish Mobile Forum - social network, ser dagens ljus

Inatt kring 03.00 föddes ett socialt nätverk för svenska användare av Windows Mobile.
Tjänsten vi använder heter ning.com - där kan du skapa ett eget "Facebook".

Seattle Seahawks på hemmaplan

Första gången på Amerikansk fotboll, oj vilket ös! Det kändes som hela stadion skulle lyfta.
Riktigt kul stämning! Nu börjar jag förstå vad det går ut på oxå. Garlic fries och en öl i pausen.
Kallt var det oxå och det enda att göra var att skaffa seahawks-utstyrsel i form av mössa, vantar och halsduk.

Sunday, December 09, 2007

En ny MP3-spelare Zune 2 80gb


Passade på att skaffa mig och frun en ny MP3-spelare. Spännande att testa Microsofts approach. (Frun får min nuvarande)
Jämfört med iPod så har den FM-radio och wireless synkning. Och det är ju inte helt fel att slippa iTunes heller. Antar att den här passar bra i mitt Mediacenter och Vista, vi får se....

Saturday, December 08, 2007

Mobile workers

Efter ett bejublat pass med demo av nya funktioner och även befintliga som t ex live search blev det hög aktivitet bland mobilnördarna, här fångade under fikarasten.

This mail was sent from a windows mobile

Friday, December 07, 2007

Gadgetparty

En späckad dag som avslutades med en titt på diverse nya Windowstelefoner i olika formfaktorer som än så länge bara har kodnamn. Men helt klart är att du ska hålla utkik på nästa Samsungtelefon som kommer nån gång runt årsskiftet.

Wednesday, December 05, 2007

Sleepless in Seattle

Befinner mig nu i Seattle denna veckan för ett besök hos Microsoft kring, mobility, collaboration, digital home center, information worker center.

Har lyckats få till ett möte med teamet som ansvarar för MS Surface - det nya användargränssnittet Se mer här.

Det är första gången det visas för någon utanför USA enligt uppgift!

I morse vaknade jag kl 04.00 och kunde naturligtvis inte somna om. Efter att ha surfat igenom Frys.com - den gigantiska elektronikbutiken i Renton, så tog jag en promenad och upptäckte den tidiga morgonens Seattle. Tog en frukost på Starbucks. Att det ska vara så svårt att hitta nån som serverar en frukost utan en massa söta bakverk här ! En varm macka drypande av smält ost fick bli dagens frukost.

Dagens fynd måste bli den HDMI-växel som jag behöver för min hemmabioanläggning och som säljs till det hyfsade priset $99.00. Lägg märke till den infällda fjärrkontrollen.

Monday, December 03, 2007

Måndag morgon